Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο όλο και αυξάνεται

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι γυναίκες που παίρνουν τα ηνία στο χώρο των επιχειρήσεων, είτε ανοίγοντας μια δική τους εταιρεία, είτε διοικώντας από ψηλές θέσεις μεγάλων και μικρών εταιρειών. Η Κύπρος κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό στις γυναίκες οι οποίες μορφώνονται και μάλιστα προχωρώντας και σε μεταπτυχιακές σπουδές. Παρ’ όλα αυτά αν πάμε κάποια χρόνια πίσω, αν σκεφτούμε τη γενιά των γιαγιάδων μας όπου οι επιχειρήσεις ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος τομέας, οι γυναίκες δεν κατείχαν πολλές διοικητικές θέσεις και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα από το χώρο της πολιτικής.

Σήμερα η Κύπρος διαθέτει πολλές γυναίκες επιχειρηματίες που έβαλαν γυαλιά στους άντρες επιχειρηματίες αποδεικνύοντας πως μπορούν να είναι αντάξιές τους και να καταφέρουν πολλά στο χώρο των επιχειρήσεων. Παίρνοντας συνεντεύξεις από διάφορες γυναίκες που αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, μπορούμε να πούμε πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Άλλωστε όπως και οι ίδιες παραδέχονται η εποχή όπου η γυναίκα αποτελούσε το κατώτερο φύλο έχει περάσει προ πολλού και η αντιμετώπιση που εισπράττουν δε φανερώνει κάποιο ρατσισμό προς το φύλο.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες όχι μόνο έχουν μπει δυναμικά στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά είναι οργανωμένες και σε οργανισμούς. Δέκα χρόνια πριν, 350 περίπου γυναίκες επιχειρηματίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Γυναικών, η οποία είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πιστωτικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον το 1996 ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών ή αλλιώς Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. που είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικοποιημένος οργανισμός. Σκοπός της είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τομέα. Η ιστοσελίδα της Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. είναι: http://www.bpw-cyprus.org/.

Η Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών- Επαγγελματιών που ιδρύθηκε το 1930 στην Ελβετία και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή δίκτυα γυναικών σε 80 χώρες. Ως μέλος συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της γυναίκας. Επιπρόσθετα η Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς και διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα.

Ακόμη συνεργάζεται με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο προωθούνται τα προγράμματα που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Την περίοδο 2007 με 2013 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε και η Κυπριακή Δημοκρατία συγχρηματοδοτούν το Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας για γυναίκες μεταξύ 18 και 55 ετών και περιλαμβάνει σεμινάρια κατάρτισης από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού καθώς και χορηγίες που φτάνουν το 50% του κόστους δημιουργίας μιας επιχείρησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι ήδη σε λειτουργία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: http://www.mcit.gov.cy/mcit/mcit.nsf/All/3E124A257190057AC225766D002A04ED?OpenDocument.

Επίσης υπάρχει ο Οργανισμός Νέων Γυναικών Επαγγελματιών-Επιχειρηματιών Κύπρου, αλλιώς ΟΝΓΕΕ, ο οποίος συνεργάζεται με την Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. και απευθύνεται σε πιο νεαρές γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ηλικίας 18 με 35 χρονών. Το συμβούλιο του ΟΝΓΕΕ απαρτίζεται από νέες γυναίκες όλων των επιχειρηματικών κλάδων.

  • Πρόεδρος: Αθηνά Θεοδώρου

  • Αντιπρόεδροι: Σίλια Χατζηχριστοδούλου και Νάταλι Νικολάου

  • Γραμματέας: Ράνια Τραϊφόρου

  • Ταμίας: Νίκη Ευαγγέλου Κληρίδου

  • Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Σωκράτους

  • Υπεύθυνη Νομικών Θεμάτων: Χριστιάνα Κληρίδου

  • Μέλη: Νάσια Σεκέιρα και Νάταλη Αντωνιάδου

Για να εγγραφείτε στον οργανισμό μπορείτε να συμπληρώσετε την ‘’αίτηση για εγγραφή νέου μέλους’’.