Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Πώς να αποκτήσετε μια καλή θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης

Με τον όρο SEO (Search Engine Optimization) δηλώνεται η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης. Πιο απλά είναι ένα σύνολο διαφόρων τεχνικών με τις οποίες βελτιώνεται η ορατότητα μιας ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης και εμφανίζεται με καλύτερη θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Σκοπός της χρήσης του SEO είναι η ιστοσελίδα να εμφανίζεται από τις πρώτες στην κατάταξη, έτσι ώστε να επιλέγεται περισσότερο από τους χρήστες και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της.

Λέξεις-κλειδιά:

Το πιο σημαντικό στοιχείο που κοιτάζουν οι μηχανές αναζήτησης για να δουν κατά πόσο μια ιστοσελίδα είναι σχετική με το ερώτημα του χρήστη είναι οι λέξεις-κλειδιά. Οι λέξεις-κλειδιά που επιλέγετε να επαναλαμβάνονται στην ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι σχετικές με το περιεχόμενο της και να αποτελούν τις αναμενόμενες λέξεις με τις οποίες θα κάνει αναζήτηση κάποιος χρήστης έτσι ώστε να σας εντοπίσει. Εάν στο website σας υπάρχουν περισσότερες από μία σελίδες, οι λέξεις-κλειδία πρέπει να εμφανίζονται σε όλες. Ακόμη είναι πολύ σημαντικό αυτές οι λέξεις να περιλαμβάνονται στο βασικό κορμό του κυρίως κειμένου της σελίδας, διαφορετικά οι μηχανές αναζήτησης θα αγνοήσουν τη σελίδα αυτή.

Στην επανάληψη των λέξεων που χρησιμεύουν ως κλειδιά πρέπει να είστε φειδωλοί μιας και οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να θεωρήσουν πως χρησιμοποιείται υπερβολική επανάληψη για να τις παραπλανήσετε και να σας τοποθετήσουν στη μαύρη λίστα για το λεγόμενο ΄΄keyword spam΄΄. Συνήθως η συχνότητα των ίδιων λέξεων είναι αποδεκτή κατά 7%.

Δομή και περιεχόμενο του website:

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται ένα website παίζει μεγάλο ρόλο στον εντοπισμό του από τις μηχανές αναζήτησης. Εάν το website είναι καλά δομημένο και με απλή κωδικοποίηση, τότε η διαδικασία ευρετηρίασης θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. Επιπρόσθετα ο τίτλος της κάθε σελίδας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένος εφόσον κατέχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερες από τις λέξεις-κλειδιά που έχουν καθοριστεί, αλλά να μην υπερβαίνει τις δώδεκα λέξεις. Επιπρόσθετα οι μηχανές αναζήτησης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ετικέτες heading1 και heading2. Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας εκτός από τη συνάφεια κρίνεται και ως προς την πρωτοτυπία του. Όσο πιο πρωτότυπο και αυθεντικό είναι το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, τόσο πιο εύκολα εντοπίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Εικόνες:

Οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν εικόνες. Παρόλο που υπάρχει ειδική κατηγορία για αναζήτηση εικόνων, ο εντοπισμός τους γίνεται και πάλι με λέξεις-κλειδιά. Όταν πρόκειται όμως για την αναζήτηση μιας ιστοσελίδας που απλά περιέχει και εικόνες, αυτό μπορεί να στοιχίσει στον εντοπισμό της διότι οι μηχανές αναζήτησης δεν εκτιμούν καθόλου τις αργές σελίδες. Γι’ αυτό όταν περιλαμβάνετε εικόνες στην ιστοσελίδα σας πρέπει να φροντίζεται ούτως ώστε να μη γίνεται αργή στη φόρτωσή της.

Συνδεσιμότητα με άλλες σελίδες:

Οι μηχανές αναζήτησης στη διαδικασία εντοπισμού μιας ιστοσελίδας ελέγχουν κατά πόσο αυτή η σελίδα συνδέεται με άλλες σελίδες. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των σελίδων που παραπέμπουν προς την ιστοσελίδα σας τόσο πιο έγκυρη την καθιστούν ως πηγή. Επιπλέον μια ιστοσελίδα θεωρείται πιο έγκυρη εάν είναι καταχωρημένη σε καταλόγους ή ακόμη και στις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης.

Τα κύρια tips που πρέπει να προσέξετε:

  • Τίτλος της σελίδας: να είναι συναφής και να περιέχει λέξεις-κλειδιά

  • Headings: οι ετικέτες της σελίδας να είναι συναφείς και να περιέχουν λέξεις-κλειδιά

  • Meta description: το κείμενο που εντοπίζει η μηχανή αναζήτησης αλλά δεν είναι ορατό από το χρήστη να είναι πρωτότυπο και να περιέχει λέξεις κλειδιά

  • Inner links: χρήση συνδέσμων μέσα στη σελίδα πάνω σε συγκεκριμένες λέξεις

  • Σύνδεσμοι με άλλε σελίδες: πάνω σε συγκεκριμένες λέξεις

  • Ορθή γραμματική σύνταξη με επανάληψη λέξεων-κλειδιών

  • Όχι keyword spam: η υπερβολική επανάληψη λέξεων μπορεί να επιφέρει κυρώσεις

 

Με τα πιο πάνω tips μπορείτε να βελτιώσετε κατά πολύ τη θέση που λαμβάνει η ιστοσελίδα σας στην κατάταξη των αποτελεσμάτων μιας μηχανής αναζήτησης. Για να διατηρήσετε όμως το website σε μόνιμα υψηλές θέσεις θα πρέπει να το παρακολουθείτε σε τακτική βάση έτσι ώστε να το αναβαθμίζεται ανάλογα με τους αλγόριθμους εντοπισμού ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης και που αλλάζουν συνεχώς.

 
 

Google I/O 2010 SEO Presentation

SEO Basics!