Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Social media marketing

Η μεγάλη ανάπτυξη των social networks τα τελευταία χρόνια, γέννησε το social media marketing. Αυτός ο νέος όρος αποτελεί ένα συνδυασμό τεχνολογίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης για τη δημιουργία πελατειακής αξίας. Έτσι πέραν από το παραδοσιακό marketing μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και έντυπου τύπου αναπτύχθηκε ένα άμεσο και παράλληλα μειωμένου κόστους marketing.

Μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπως facebook, twitter, youtube ή skype μπορεί η κάθε εταιρεία να αναπτύξει ένα διαδραστικό διάλογο με τους υποψήφιους πελάτες της και να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Η επικοινωνία διαμέσου των social networks αποτελεί ένα άμεσο και φθηνό μέσο marketing. Ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλο κεφάλαιο για διαφήμιση και προώθηση, το social media marketing έρχεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό marketing και να τους δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Χρησιμοποιώντας τα social networks μια εταιρεία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα να επικεντρωθεί στο ακροατήριο-στόχο που την ενδιαφέρει. Ιδίως εάν πρόκειται για το νέο κοινό που ασχολείται περισσότερο με το διαδίκτυο, η προώθηση μέσω facebook ή twitter για παράδειγμα είναι άριστη επιλογή.

Facebook

Οι χρήστες facebook τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό και η ανταπόκριση φαίνεται να προήλθε όχι μόνο από έφηβους και νέους, αλλά και από μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό καθιστά το facebook ένα προσοδοφόρο μέσο προώθησης εφόσον μέσω αυτού έχεις τη δυνατότητα να απευθυνθείς σε πολύ κόσμο γρήγορα και χωρίς κόστος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που σου παρέχει το facebook. Πρώτα απ’ όλα μπορείς να δημιουργήσεις ένα group της εταιρείας σου και να προσκαλέσεις χρήστες να γίνουν φίλοι σου και να γνωρίσουν τα προϊόντα σου. Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξεις ένα fan page που θα είναι ορατό και προσβάσιμο και σε μη χρήστες facebook. Ακόμη μπορείς πολύ απλά να έχει ένα λογαριασμό facebook και να γράφεις στο status σου με σκοπό την προώθηση της εταιρείας σου. Οι φίλοι και οι πελάτες σου θα έχουν τη δυνατότητα να γράφουν σχόλια, τα οποία θα βλέπουν και οι δικοί τους φίλοι και μ’ αυτό τον τρόπο θα προωθείται ο λογαριασμός σου στο facebook και κατ’ επέκταση το όνομα της εταιρείας σου.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όταν δημιουργείς μία σελίδα στο facebook είναι το όνομα που επιλέγεις να έχει λέξεις κλειδιά, έτσι ώστε στην αναζήτηση να βγαίνεις στις πρώτες επιλογές. Επίσης θα πρέπει να προσέξεις τις φωτογραφίες που βάζεις και το περιεχόμενο που κυκλοφορεί μέσα στη σελίδα σου έτσι ώστε να κρατάς σε ενδιαφέρον τους διάφορους χρήστες. Επιπλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σου τοποθετήσουν αρνητικά ή κακόβουλα μηνύματα, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεις συνεχώς τις δημοσιεύσεις σου.

Twitter

Μέσω του twitter έχεις και πάλι τη δυνατότητα να γράφεις status και να τα αλλάζεις ανάλογα, έτσι ώστε να προσελκύσεις την προσοχή του κοινού. Μια καλή ιδέα είναι να προτείνεις στους υπαλλήλους σου να χρησιμοποιούν το twitter της εταιρείας αντί να έχουν προσωπικούς λογαριασμούς και μ’ αυτό τον τρόπο να προωθούν σε ακόμα περισσότερα άτομα το όνομα της εταιρείας.

Έξυπνος χειρισμός status

Το social media marketing είναι ένας εύκολος τρόπος προώθησης της εταιρείας σου, όμως απαιτεί και αυτό κάποιο χρόνο. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιτύχεις το στόχο σου αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που σου παρέχουν τη δυνατότητα να αρχειοθετείς τα μηνύματα που θέλεις να εμφανίζονται στο status καθ’ όλη την εβδομάδα και να τα ρυθμίσεις να αλλάζουν με το ρυθμό που εσύ επιθυμείς. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το hootsuite.com. Προτού όμως περάσεις σ’ αυτή τη διαδικασία θα ήταν καλό να αποφασίσεις τι περιεχόμενο θέλεις να έχει το status σου. Αν για παράδειγμα θα διαφημίζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, την ίδια την εταιρεία, κάποιες εκδηλώσεις, προσφορές ή διαγωνισμούς.

.

Πλεονεκτήματα του social media marketing

  • Μηδαμινό κόστος

  • Απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό: εκτός τοπικών συνόρων και σε πραγματικό χρόνο

  • Άμεση και εύκολη πρόσβαση: χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ή δεξιότητες, πολύ εύχρηστο

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο είναι απεριόριστος

  • Εύκολη αλλαγή ή αναπροσαρμογή: χωρίς επιπρόσθετο κόστος

 

Μειονεκτήματα του social media marketing

  • Αρνητικά σχόλια από παραπονεμένους πελάτες

  • Κακόβουλα μηνύματα από ανταγωνιστές

  • Κίνδυνος κατασκοπίας από ανταγωνιστές

  • Κίνδυνος να περάσεις λανθασμένα μηνύματα μέσω των μηνυμάτων στο status σου αν δεν είναι σωστά διατυπωμένα