Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Business plan

Το επιχειρηματικό σχέδιο θεωρείται πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επιχείρηση, εφόσον βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για τη δημιουργία ενός business plan θεωρείται επιβεβλημένη μιας και απαιτείται για τη λήψη επιχειρηματικών δανείων ή επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα πλάνο που φτιάχνει η επιχείρηση με σκοπό να δει σε ποιο σημείο βρίσκεται και πως θα πράξει σχετικά με μια νέα προοπτική που παρουσιάζεται. Μέσα από το business plan αναλύεται η υπάρχουσα κατάσταση της αγοράς και η θέση της εταιρείας σ’ αυτήν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είναι σαφές, κατανοητό και πάνω απ’ όλα ρεαλιστικό.

Το business plan ενισχύει πολύ μια εταιρεία όσων αφορά τη δομή και την οργάνωσή της καθώς και τη λήψη αποφάσεων που συνάδει με τους στόχους και την πολιτική της επιχείρησης. Επιπλέον βοηθά στην καταγραφή, στην ανάλυση και στην κατανόηση της αγοράς, των καταναλωτών και του ανταγωνισμού. Γι’ αυτό το λόγο αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία και καταδεικνύει κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι της.

Η μορφή ενός business plan δεν είναι τυποποιημένη αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος της εταιρείας και το σκοπό για τον οποίο δημιουργείται. Γενικά όμως αποτελείται από 4 βασικές κατηγορίες. Αρχικά γίνεται μία Εσωτερική Ανάλυση όπου περιγράφεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση. Έπειτα υπάρχει μία Εξωτερική Ανάλυση στην οποία περιγράφεται η αγορά. Ακολουθεί ο Προσδιορισμός και η Υλοποίηση της Στρατηγικής όπου αναλύεται το νέο project και τέλος γίνεται ένα Οικονομικό Πλάνο για να αποφασιστεί κατά πόσο η νέα επένδυση είναι επικερδής.

Tips για ένα καλό business plan

  • Πριν τις κύριες ενότητες ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι καλύτερα να βάζετε ένα εξώφυλλο, μια εισαγωγική σελίδα, τα περιεχόμενα και μια μικρή περίληψη για ποιο σκοπό γίνεται αυτό το πλάνο.

  • Το logo της εταιρείας πρέπει να εμφανίζεται τόσο στο εξώφυλλο όσο και στην εισαγωγική σελίδα η οποία περιλαμβάνει λίγα λόγια για την εταιρεία και τα στοιχεία επικοινωνίας της.

  • Μπορείτε στην ανάλυση του επιχειρηματικού σας σχεδίου να συμπεριλάβετε σχεδιαγράμματα και γραφικά για καλύτερη παρουσίαση.

  • Μπορείτε να αξιοποιήσετε δεδομένα και οικονομικές προβλέψεις από κρατικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Εσωτερική Ανάλυση:

Σε αυτή την ενότητα γίνεται μια λεπτομερής περιγραφή της εταιρείας σχετικά με το είδος της, το όραμα που πρεσβεύει, την κερδοφορία της, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις σχέσεις της με προμηθευτές, δίκτυα διανομής, τράπεζες, δημόσιους φορείς και στρατηγικούς συνεργάτες. Επιπλέον σ’ αυτό το σημείο περιγράφονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που διαθέτει με έμφαση στα πλεονεκτήματα τους και στα οφέλη για τους καταναλωτές. Ακόμη πρέπει να γίνει μια ανάλυση σχετικά με την τοποθεσία που εδρεύει η επιχείρηση και πως αυτή την επηρεάζει, όπως επίσης και μια περιγραφή για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.

Εξωτερική Ανάλυση

Στην ενότητα αυτή αναλύεται η συμπεριφορά του καταναλωτή και του ανταγωνισμού με σκοπό να εντοπίσει η επιχείρηση τις ανάγκες του καταναλωτή και να κινηθεί έτσι ώστε να εκτοπίσει τον ανταγωνισμό γνωρίζοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Επίσης γίνεται μία ανάλυση της αγοράς έτσι ώστε να εντοπιστούν οι προοπτικές ανάπτυξης καθώς και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Τέλος αναλύεται το περιβάλλον της αγοράς που περιλαμβάνει την τεχνολογία, το κράτος, την οικονομία, την κουλτούρα και τα δημογραφικά στοιχεία.

Προσδιορισμός και Υλοποίηση Στρατηγικής:

Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει τη στρατηγική προϊόντων που εφαρμόζει η επιχείρηση, δηλαδή ό,τι αφορά το προϊόν όπως χαρακτηριστικά, χρησιμότητα, διαφοροποίηση και άλλα. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει ένα πλάνο marketing το οποίο καθίσταται πολύ σημαντικό αφού εκτός από την ανάλυση των 4P ( product, price, place, promotion) φανερώνει τους στόχους της επιχείρησης και τη θέση που κατέχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ακόμη περιλαμβάνει ανάλυση των πωλήσεων των τελευταίων χρόνων και προβλέψεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, καθώς και ένα διοικητικό πλάνο το οποίο έχει ως σκοπό το συντονισμό των λειτουργιών της επιχείρησης. Στο τέλος αυτής της ενότητας είναι καλά να υπάρχει ένα συνοπτικό σχέδιο δράσης που θα αναφέρει ημερομηνίες, ενέργειες και προθεσμίες σχετικά με το νέο έργο.

Οικονομικό Πλάνο:

Το οικονομικό πλάνο περιέχει Ισολογισμό, Ανάλυση Χρηματοροών, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης και Break-even Analysis παρουσιάζοντας έτσι τη γενική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Στο τέλος πρέπει να κάνετε μια μικρή περίληψη παρουσιάζοντας την απόφαση που έχετε πάρει μέσα από το business plan σχετικά με το νέο έργο.

Business_plan_contents.docx