Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Διευρύνετε τις γνώσεις σας απ’ όπου και αν βρίσκεστε – Παροτρύνετε τους εργαζόμενούς σας να επιμορφωθούν

Η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου που οδηγεί κατ’ επέκταση στην αναδιαμόρφωση των λειτουργιών των επιχειρήσεων επιβάλλει την ανάλογη κατάρτιση των υπαλλήλων. Σ’ αυτό το νέο κομμάτι που προκύπτει από τις αλλαγές σε μια εταιρεία έρχεται να προστεθεί μια νέα μορφή εκπαίδευσης η λεγόμενη τηλε-εκπαίδευση ή τηλε-κατάρτιση.

Η τηλε-εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περεταίρω κατάρτιση του εργαζομένου σε θέματα που είναι απαραίτητα για το χώρο εργασίας του, υπό συνθήκες που ευνοούν τόσο τον εργαζόμενο, όσο και την εταιρεία. Χρησιμοποιώντας την τηλε-εκπαίδευση μπορεί ο εργαζόμενος να ενημερώνεται σχετικά με όλα τα νέα ζητήματα που τον αφορούν και να διευρύνει τις γνώσεις του απ’ όπου και αν βρίσκεται. Οι διάφορες εταιρείες που αναλαμβάνουν το πρόγραμμα αλλαγής της επιχείρησης σε κάποιο τομέα οφείλουν πέραν από τα νέα προγράμματα και το νέο εξοπλισμό, να επιμορφώσουν και το προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να τα χειρίζεται. Η τηλε-εκπαίδευση έρχεται να μειώσει περεταίρω αυτό το κόστος της μεταρρύθμισης της εταιρείας, εφόσον οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από μόνοι τους μέσω σχετικών οδηγών ή διαδικτυακών εγχειριδίων.

Όσων αφορά την επιμόρφωση των εργαζομένων στην Κύπρο υπάρχει το λεγόμενο ανοικτό πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια και διαλέξεις σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Το ανοικτό πανεπιστήμιο είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης και γι’ αυτό προσφέρει πολλά επιμορφωτικά προγράμματα. Βέβαια το ανοικτό πανεπιστήμιο εκτός από τη διοργάνωση διαλέξεων παρέχει και οργανωμένα προγράμματα σπουδών που βασίζονται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και το e-mail του πανεπιστημίου οι φοιτητές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το διδάσκοντα καθηγητή για να προμηθεύονται το εκπαιδευτικό υλικό και για να παραδίδουν τις εργασίες τους. Οι φοιτητές του ανοικτού πανεπιστημίου οφείλουν να παρευρεθούν στους χώρους του πανεπιστημίου μόνο για την τελική εξέταση. Τα δίδακτρα ανέρχονται γύρω στα €1750 ανά θεματική ενότητα, που συνήθως καλύπτεται μία κάθε χρόνο. Η ιστοσελίδα του ανοικτού πανεπιστημίου Κύπρου είναι η http://www.ouc.ac.cy/.

Επιπρόσθετα υπάρχει το ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας http://www.open.ac.uk/, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο θέλει να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα από απόσταση. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ καλό για όσους επιθυμούν να εργάζονται και ταυτόχρονα να σπουδάζουν. Το open university λειτουργεί όπως ένα κανονικό πανεπιστήμιο, μόνο που προσφέρει μαθήματα από απόσταση. Προσφέρει οργανωμένα προγράμματα σπουδών σε πάρα πολλούς κλάδους και μαθήματα για επαγγελματικούς τίτλους. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να επιλέξουν συγκεκριμένα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν και να διαμορφώσουν μόνοι τους το πρόγραμμα σπουδών τους. Μέσω διαδικτυακού υλικού που αποτελείται από κείμενα, εικόνες, videos και άλλο εκπαιδευτικό υλικό μεταφέρεται η γνώση στο συμμετέχοντα όπου και αν βρίσκεται. Επίσης το open university παρέχει οικονομική ενίσχυση σε άτομα που τη χρειάζονται και παρακολουθούν αρκετά μαθήματα καθώς και διευκολύνσεις στην πληρωμή των διδάκτρων.

Επιπλέον για την επιμόρφωση των εργαζομένων υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υλικό μέσω του διαδικτύου σε πολλά θέματα. Μια από αυτές είναι η http://ocw.mit.edu/index.htm από το ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Σ’ αυτή την ιστοσελίδα υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό χωρισμένο σε μαθήματα σχετικό με όλους τους κλάδους, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να το κατεβάσει και να το μελετήσει.

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή μιας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι πολλά εφόσον καταρρίπτονται χρονικοί και γεωγραφικοί φραγμοί. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί όποιος επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσης του, να αποκτήσει περεταίρω κατάρτιση σε κάποιο τομέα ή να επιμορφωθεί σχετικά με κάτι καινούριο. Όσον αφορά το χώρο εργασίας εξοικονομείται ο χρόνος των υπαλλήλων και ειδικό προσωπικό που θα αναλάβει την επιμόρφωση των εργαζομένων, μειώνοντας το κόστος. Παράλληλα ο εργαζόμενος μπορεί να επιμορφώνεται ανάλογα με τους δικούς του ρυθμούς έτσι ώστε να αφομοιώνει καλύτερα, αντί να πρέπει να ακολουθεί μια ομάδα.