Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Open source

Το κόστος των εταιρειών για την αγορά προγραμμάτων είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα για τις εταιρείες που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμών υπαλλήλων, το κόστος αυξάνεται δραματικά εφόσον τα προγράμματα πωλούνται ανά χρήστη. Βλέποντας αυτή τη μη συμφέρουσα κατάσταση, κάποιες μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να συνεργαστούν έτσι ώστε να δημιουργήσουν δωρεάν προγράμματα που θα χρησιμοποιούν οι ίδιες αλλά και θα είναι ελεύθερα προς το ευρύτερο κοινό.

Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το λεγόμενο open source. Έτσι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μια ποικιλία από δωρεάν προγράμματα όλων των ειδών. Υπάρχουν προγράμματα του office, λογιστικά, για μουσική, για video, καθώς και λειτουργικά συστήματα. Το open source είναι ένας συνδυασμός από δύο σημαντικές ιδιότητες, την ελεύθερη πρόσβαση στον κώδικα και παράλληλα την ελεύθερη χρήση του λογισμικού, την τροποποίηση και την αναδιανομή του.

Η χρήση προγραμμάτων open source αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μια εταιρεία. Το κόστος που γλιτώνει δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως αν αναλογιστούμε πόσων ειδών διαφορετικά προγράμματα χρειάζεται μια εταιρεία για να λειτουργήσει και μάλιστα ανά χρήστη. Αν υπολογίσουμε το βασικό κόστος ανά χρήστη που περιλαμβάνει λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές του office και κάποιο πρόγραμμα antivirus, αποτελεί ένα σεβαστό ποσό. Ενώ χρησιμοποιώντας open source προγράμματα το κόστος περιορίζεται μόνο στην αγορά προγράμματος antivirus που ανέρχεται γύρω στα €15 ανά χρήστη.

Τα open source προγράμματα χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες, όχι όμως σε μεγάλη κλίμακα από το κοινό. Ο λόγος είναι διότι το περιβάλλον τους δεν είναι τόσο ωραίο εμφανισιακά αλλά κυρίως το ευρύ κοινό δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιήσει, αφού έχει συνηθίσει στη χρήση των προγραμμάτων της Microsoft. Υπάρχουν όμως στο διαδίκτυο διαθέσιμα διάφοροι οδηγοί χρήσης σε μορφή οδηγιών με φωτογραφίες καθώς και video tutorials. Έτσι όσων αφορά τις εταιρείες δεν απαιτείται κανένα κόστος για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Επιπλέον χρησιμοποιώντας τέτοια προγράμματα υπάρχει το πλεονέκτημα της άμεσης αναβάθμισης χωρίς επιπρόσθετο κόστος όπως γίνεται με τα υπόλοιπα προγράμματα. Εξάλλου ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων open source είναι η ταχεία εξέλιξη και αναβάθμισή τους. Όσων αφορά τη συμβατότητα με χρήστες που χρησιμοποιούν διαφορετικά προγράμματα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα παρά μόνο η αλλαγή style σε κάποιες περιπτώσεις αρχείων.

Επιπρόσθετα με τη χρήση προγραμμάτων open source έχεις τη δυνατότητα να τροποποιήσεις των πηγαίο κώδικα και να προσαρμόσεις το πρόγραμμα στις δικές σου ανάγκες. Αυτό είναι αδύνατο να το επιτύχεις με την αγορά κάποιου προγράμματος από μια εταιρεία λογισμικών εκτός και αν καταβάλεις το ανάλογο αντίτιμο για πρόσβαση στον κώδικα. Παράλληλα έχεις το δικαίωμα να τρέξεις το κάθε πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό και σε οποιοδήποτε αριθμό χρηστών επιθυμείς.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι περιορισμοί που διέπουν τη χρήση του κάθε προγράμματος open source. Οι λεγόμενες πέντε αρχές οι οποίες είναι GPL, LGPL, BSD, MIT και Apache θέτουν κάποιους όρους όσων αφορά τη χρήση των προγραμμάτων για εμπορικούς σκοπούς και για τη δημιουργία παράγωγων προγραμμάτων.
(source: http://www.opensource.org/docs/definition.php)

Μπορείτε να βρείτε πολλά διαθέσιμα open source προγράμματα όπως το 7-Zip, το PDF Creator, το Open Petra, το VLC και άλλα στην ιστοσελίδα http://sourceforge.net/ . Ακόμη για τη χρήση του OpenOffice μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα http://www.openoffice.org/.

OpenOffice

Το OpenOffice είναι ένα δωρεάν πακέτο από εφαρμογές όπως word processing, spreadsheets, presentations, graphics, databases και πολλές άλλες που μας παρέχει τη δυνατότητα για πολλές χρήσεις. Διατίθεται σε πολλές γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε υπολογιστή. Επίσης τα προγράμματα του είναι συμβατά με τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων εταιρειών. Παράλληλα διαθέτει διαδικτυακό οδηγό χρήσης και για κάποιον που ξέρει να χειρίζεται παρόμοιες εφαρμογές άλλων εταιρειών η χρήση του OpenOffice καθίσταται πολύ εύκολη.

Το OpenOffice διέπεται από την αρχή LGPL σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό όπως εμπορικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και για προσωπική χρήση. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς υπολογιστές και να αναδιανεμηθεί. Γι' αυτό αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για κάθε εταιρεία.